onsdag den 30. marts 2016

Hvorfor strenger man en perlekæde op?...


Karin spurgte forleden, hvad det betyder, når jeg skriver, at jeg "strenger en perlekæde op" -- samt hvad formålet er?  Det er to rigtige gode spørgsmål, som jeg vil besvare i dette indlæg.

Når man strenger en perlekæde op, betyder det, at man træder perlerne over på den tråd, som perlekæden skal syes på. Med andre ord, at man forbereder perlekæden til syning med knude mellem hver perle. 

Perlerne kommer på en streng, når man køber dem, men her er der ikke knude mellem hver perle, og tråden er ikke lang nok til at den kan genbruges til perlekædesyning.  Derfor overfører man perlerne til en perletråd, som er lang nok.  Det er det jeg har gjort i dette indlæg, hvor jeg har forberedt tre perlekæder til syning.  

For at perletråden er lang nok til, at der kan syes knude mellem hver perle, måler man perletråd op svarende til 6 gange perlestrengens længde, som lægges dobbelt, og som perlerne fra strengen med perler trædes over på. 

Når man overfører perlerne til perletråden tager man samtidig stilling til placering af låsen på den kommende perlekæde, dvs. skal den være foran (som smykkelås) eller i nakken.  Placering af låsen har betydning for, hvor man bryder strengen med perler, og dermed i hvilken rækkefølge perlerne skal trædes på perletråden.  Det har det bl.a. fordi, at på en klassisk perlestreng som den viste, er perlerne ikke lige store på hele strengen, (sådan som de f.eks. er det på disse strenge).  

Prøv at se nedenfor på de følgende to billeder, for her kan man se, at perlerne er størst på midten af strengen og mindre i enderne.



Hertil kommer, at en perlestreng som standard er ca. 40 cm lang.  Det betyder, at hvis perlekæden skal være længere, skal der tilføjes ekstra perler på perletråden, og deres placering skal derfor afstemmes.

Tilsvarende skal man vurdere, når man syer et armbånd, hvor man typisk kun bruger den halve streng, om man tager perler fra midten eller enderne af strengen, for at få et ensartet armbånd.

Endvidere skal man ved strenge af perler, som man selv mixer (som f.eks. dem her), eller hvor strengene er blandet på forhånd (som dem her) sikre, at perlerne præsenterer sig pænt og harmonisk i forhold til låsen.  

På den lange blå perlekæde, som jeg syede fornylig, startede jeg med at udvælge de to perler som skulle være på hver sin side af låsen, og herefter lagde jeg perlerne op (på et håndklæde på bordet) i den rækkefølge, som de skulle overføres i på perletråden -- tænk på, at her samlede jeg perler fra et armbånd og en halskæde, som allerede var blevet 'sorteret' tidligere til det formål. 

Hvis du vil læse mere om, hvordan jeg syer perler, kan jeg henvise til dette indlæg om materialer og vejledning til perlesyning.

Opsummering:
At strenge en perlekæde op, vil sige at forberede perlekæden til syning, og formålet med at strenge perlekæden op, er netop, at gøre den klar til syning.

/Bella

mandag den 28. marts 2016

Fine, små origami-kuverter...


For et stykke tid siden så jeg disse fine, små origami-kuverter på nettet, og dem måtte jeg naturligvis også prøve at folde :-)

Og til alle der lider af origami-papir-folde-angst, tøv ikke, for her kan alle virkelig være med :-)

Ikke mindst takket være den pædagogiske vejledning, som du finder her


Når du ifølge vejledningen måler papiret op i tre lige store dele på henholdsvis den ene og den anden led, så er det nok, blot at måle 1/3 ind på den ene og den anden side, for så har du nok markører til at kunne folde resten.  Bemærk også, at de store tværgående diagonale folder ikke foldes hele vejen igennem, for så får din kuverts forside et markeret kryds (hvorfor har jeg egentlig ikke taget et billede af den fine glatte forside?  Hrmm?).

Tøv ikke med at give dig i kast, trods ovenstående velmenende, omend kryptiske, gode råd :-)   

Jeg har foldet kuverter af smukt, blankt origamipapir der måler 21x21 cm.  Det giver en kuvert der måler 7x7 cm.


/Bella

Ps. Jeg har foldet af origamipapir med print på begge sider, men man kan også vælge at folde af papir, hvor der kun er print på den ene side, og lade den vende udad, og ellers skrive sit brev på den blanke side, sådan at selve brevet foldes ud, når man åbner kuverten :-)

fredag den 25. marts 2016

Lang luksus med blå perler...


Jeg har endelig haft tid til sy perlekæden med de meget store indfarvede blå ferskvandsperler.  Jeg strengede den op, da vi var i sommerhus med hele familien, og der har ikke været tid til at sy den før nu.

Jeg vidste godt, at den ville blive svær at sy, for jeg havde strenget den op på tyk perletråd, som var lige tyk nok til perlerne.  Men da perlerne er så store og dermed tunge, valgte jeg den tykke perletråd frem for den almindelige perletråd.  Men den viste sig at være for tyk.  Jeg måtte derfor strenge perlekæden om, og sy den på almindelig perletråd.  Hvilket på ingen måde er en optimal løsning, for perlernes tyngde vil udfordre den almindelige perletråd og medvirke at den hurtigere bliver slap. 

Men hey, det er jeg jo mand for (kvinde, selvfølgelig) at sørge for, at perlekæden bliver syet om, når den trænger -- med største fornøjelse! :-)

Perlekæden er syet med knude mellem hver perle og monteret med børstet sølvlås fra ANKU.  Samme slags lås som på perlekæden med de store naturfarvede barokke perler.




Perlekæden måler, inkl. lås, i alt 85 cm.


/Bella

tirsdag den 22. marts 2016

Origami-påskeæg fra Starfolds...


På sådan en dag, hvor verden igen er af lave, og hvor det meste virker meningsløst, vil jeg alligevel foreslå noget så harmløst som origami-påskeæg.  

Påsken står jo for døren, og lidt folderi efter skabelon og vejledning af Sonja med bloggen Starfolds kunne være netop det rigtige :-)

Find Sonjas påskeæg her ...jeg har selv valgt den nemme løsning og brugt Sonjas skabelon :-)

Og apropos, at påsken står for døren, så er krukken ved min hoveddør blevet peppet op og pyntet til påske med bl.a. Louises fine glaskylling :-)


Nå, men tilbage til papirfolderiet, tilmeld dig Sonjas nyhedsbrev og modtag skabelonen som pdf-fil med email, og hyg dig :-)


/Bella

søndag den 20. marts 2016

I godt hækleselskab...


Jeg har længe set frem til denne søndagsaftale hos Lene.  For jeg har længe haft så vanvittig travlt, at vi har haft svært ved at finde tid til hinandens gode selskab med snak og hækling.  Det tog vi konsekvensen af for nogle uger siden og aftalte, at når jeg kom hjem fra USA, så skulle det være :-)  

Det var i dag :-)

...og det var lige nøjagtig så hyggeligt og snakkesagligt som jeg havde forestillet mig :-)

...og skal sandt siges, så snakkede vi mere end vi fik hæklet, denne gang :-)

/Bella

lørdag den 19. marts 2016

Bella på tur...

Ja, her har været stille den seneste tid.  Jeg har været ude at lufte mig :-)  Jeg har være 'over there' i 'Guds eget land', nærmere bestemt i North Carolina.  Der var jeg også for tre år siden, men denne gang var vejret helt, helt anderledes.  En hedebølge havde ramt staten, og foråret blev guidet frem af 26-30 graders fugtig varme med store tordenbyger om aftenen.  Påskeliljerne var helt færdige... 


Men friske blomster kunne der imod købes i denne automat, som larmende stod og bød velkommen  i lufthavnen :-)


Rejsen har været en arbejdsrejse.  Jeg har afholdt ph.d.-kursus, holdt mange møder med forskerkolleger og deres studerende samt deltaget i en konference.  Jeg har haft travlt, men det har også været et dejligt gensyn med gode kolleger fra hele verden, som jeg af gode grunde ikke ser til hverdag -- for selv om at Skypemøder er effektive, så er det ikke helt det samme :-)

Ph.d-kurset blev holdt på universitet, og i frokostpausen fik vi en rundvisning på biblioteket, som viste sig at have en exceptionel fin samling af pop-up-bøger, som var blevet doneret til biblioteket af en samler.  Den slags bøger var der ingen af os, som var specielt fortrolige med, undtaget som børnebøger :-)  Men bibliotekaren viste dem glædeligt frem, og vi kiggede med.


Bogen her med fugle og deres foretrukne habitat var også med lyd.  For hver side man slog op på, så og hørte man fuglen i dens naturlige omgivelser.


Bogen om Alice i eventyrland var også ret fantastisk...



...det var de faktisk alle samme -- og så var det en overraskende og glædelig oplevelse at få lov til at se dele af pop-up-bogsamlingen :-)

En anden sjov oplevelse var, at Google kom på besøg på konferencen.  Specielt de studerende stormede ud til bilen for at få en t-shirt :-)  Flere Googlebiler kører USA tyndt for tiden i forbindelse med brugerstudier, og vi deltog som relevant fagfelt.


Det var som sagt en arbejdsrejse, men en lille smule krea-shopping blev det også til :-)  Ved et tilfælde overhørte jeg en kollegas kone fortælle om, at hun havde købt et smukt stykke silke i et lille butikscenter, som lå få hundrede meter fra konferencehotellet.  Butikken hun havde handlet i, lå lige overfor perlebutikken ... og så var min interesse vakt :-)




Det er den mest velassorteret perlebutik med perlestrenge af halvædelstene og af meget høj kvalitet, som jeg nogensinde har set.  

Udvalget var dog mere beskedent, når det kom til ferskvandsperler, men jeg fik dog et par souvenirkæder og lidt forskelligt med hjem  :-)  


God weekend!

/Bella

torsdag den 10. marts 2016

Min nye lange perlekæde ... og noget om dupsko...


Jeg har syet den ene af de to perlekæder, som jeg strengede op, da vi var på weekend ved Vesterhavet.  Den består af to strenge ferskvandsperler, som jeg første gang viste her, og som jeg genopdagede i mine gemmer, da Jette og jeg var igennem alle perlerne.  

Perlekæden er syet på almindelig perletråd med knude mellem hver perle, og monteret med sølvdupsko.  Den måler 83 cm uden lås.  Perlerne måler ca. 10 mm x 8 mm -- god kvalitet og flot glans.  Jeg er meget tilfreds :-)

Og Jette, hvis du læser med -- (og jeg håber, at det går bedre med din ryg) -- så vil jeg lige fortælle, at jeg har fundet dupsko i løs vægt (altså pr. par, og uden lås) hos Smykkebixen, se dem her.  De er flotte og i en rigtig god kvalitet.  De er en smule større end dem jeg normalt anvender, men passer i mine Lynggård-låse med undtagelse af den, jeg har på kæden her.  Her kan de ikke komme i den indvendige bøjle.  Men ellers passer de.  Jeg har også set dupsko hos Ravstedhus -- som kalder dem 'stifter' (find dem her, her, her og her), men dem har jeg ikke prøvet at købe, fordi der ikke oplyses mål.  Det er umiddelbart samme pris (for sølv og forgyldt sølv).  Smykkebixen sælger dem par-vis, mens Ravstedhus sælger dem enkeltvis.  Det er dog uklart om der er hul igennem Ravstedshus', hvilket er nødvendigt.  Men det kan også være, at det er et optisk bedrag?  Hrmm?!  Det må muligvis komme an på en prøve :-)

Under alle omstændigheder, jeg ville bare lige fortælle det :-)


/Bella

tirsdag den 8. marts 2016

Pias perleøreringe...


Jeg har lavet øreringe til Pia.  Det hele startede med, at Pia havde forelsket sig i dem på billedet nedenfor, men det stod hurtigt klart, at de var for voldsomme -- bl.a. pga. mabe-perlen, som den store halvrunde perle hedder.


Pia ville gerne have øreringe med knapperler (på engelsk coin pearls), og hun fik fat på de rigtige perler i den rigtige størrelse.  

Dem har jeg nu lavet to par øreringe af -- knapperler med og uden de små perler forneden


Som en ekstra lille detalje, har jeg lavet bitte små vedhæng med de små perler, som kan sættes sammen med begge sæt øreringe:





...og hvis du måtte synes, at den lille skål, som øreringene hænger på, også er interessant, så er den fra keramiker Else Rasmussen.  Hun har dog ikke den mest inspirerende hjemmeside, men er gerne at finde på Kreative dage-messen i Fredericia, og der har hun masser af spændende sager med :-)

/Bella

søndag den 6. marts 2016

Status på julegaveplaiden...


Jeg har lovet Malin med bloggen "Årgang 73", (hvor jeg også selv gerne læser med), at jeg vil komme med en status på julegaveplaiden :-)  

Sagen er, at jeg hækler lystigt derud af på plaiden -- lidt hver aften, eller næsten hver aften :-)  

Plaiden er som hækleprojekt min afstressningsventil :-)  Og er helt sikkert årsagen til, at jeg ikke er blevet vanvittig af situationen på mit arbejde ... som jeg skal spare dig for :-)

Jeg har ikke på stående fod tal på, hvor mange tæpper (store som små), som jeg har hæklet efter dette mønster, men det er en del efterhånden.  Mønstret hedder Klodshans, og du finder gratis opskrift lige her, hos Garnudsalg, hvor garnet også kommer fra -- det er nemlig det vidunderlige Blackhill højlandsuld).

Som sagt, tæppet skrider fremad:


Jeg hækler med nål 3, og tæppet måler i skrivende stund 140x147 cm.  40 cm mere, og så er jeg ved at være der, tror jeg.  Jeg gik i gang med tæppet om aftenen den 22. december, da jeg begyndte at mangle gråt garn til det andet tæppe, som jeg også er i gang med.

Nu får tæppet dog snart en pause, for jeg skal på tjenesterejse, og det er for stort at ha' med.  Men så vil jeg glæde til at komme hjem, og tage det i hænderne igen  -- hvis ikke før, så helt sikkert når Lene og jeg skal mødes til søndagste om et par uger :-)    

/Bella


Ps. Når jeg har hæklet de to tæpper færdige, vil jeg prøve det her mønster.

onsdag den 2. marts 2016

Ugle-papirklip...


Jeg har rigtig, rigtig travlt på arbejdet for tiden.  Derfor var den foregående weekend et tiltrængt lille åndehul, for den kommende weekend bliver en arbejdsweekend.  Jeg skal snart på tjenesterejse til USA, og mine opgaver i den forbindelse, skal jeg forberede i weekenden, for ugen går med undervisning, forberedelse af undervisning, vejledning og møder.

Nok om det.  
Det her er jo en krea-blog :-)

Jeg var i gemmerne efter papir til påskeklip, og så faldt jeg over disse ugler, som jeg gik i gang med at klippe sidste sommer, men gik kold i.



Og man aner nærmest et ugle-tema :-) (se her, her og her :-)).

De er klippet efter inspiration af en ranke, som min mor har hængende.  Jeg tog et billedet af uglen, og har brugt den som skabelon.  Det er min niece, Amanda, som har lavet min mors ranke :-)

Siden tiden er knap, overvejer jeg, at klippe mine ugler færdige, og lad dem være dette års påskepynt -- det er da OK, ikk?

/Bella

tirsdag den 1. marts 2016

Weekend ved Vesterhavet...


Vi har været på familieweekend ved Vesterhavet -- ganske som sidste år.  Igen i år fik jeg hæklet en hel del -- super-dejligt og hyggeligt :-) 

Jeg nåede knapt 12 dobbelte rækker på julegaveplaiden, som er næsten 140 cm bred.  Det er da en sjat :-)

Jeg nåede også at strenge to perlekæder op.  Dels en perlekæde med meget store, blå kartoffelperler baseret på perlerne fra dette sæt samt denne perlekæde, hvor jeg brugte restperlerne fra det blå sæt.



Dels en perlekæde med perlerne, som jeg allerede "luftede", da jeg delte perlekædedrømme i januar.  


Perlekæden med de blå ferskvandsperler er strenget op på tyk perletråd, og bliver lige så vanskelig at sy, som den lange perlekæde med naturfarvede barokke perler, som jeg syede tidligere.  Og det var der ikke ro og koncentration til denne weekend.  Jeg "nøjedes" også med bare, at strenge den forskelligfarvede perlekæde op, da den skal monteres med dupsko, og det kræver også ro og koncentration -- herefter hæklede jeg glad og fro videre :-)

Vi var selvfølgelig også ude at kigge på omgivelserne og det smukke Vesterhav, som trods blæst, så roligt ud :-)


Vi var igen en tur til Nørlev Strand for at se, hvor galt det står til med de hårdt ramte sommerhuse -- altså dem der er tilbage!  

Vi så bl.a. disse to huse, som nærmest står på stranden, og derfor må formodes at eksisterer på lånt tid.


I Løkken knejsede den gamle mølle mod himlen og med havet i horisonten. 


I Nr. Lyngby stimlede vi sammen for at betragte et stort jordskred, (bemærk huset øverst til højre -- det sætter tingene i perspektiv), og vi så hvordan man allerede tog sig sine forholdsregler og nedbrød et eksisterende hus (se det sidste billede og det bagerste hus).



Vi fik en god kigger og masser af frisk luft :-)


/Bella
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...